Bra att känna till

Bra att känna till i Bostadsrättsföreningen Fridhem i Frösunda

Styrelsen har sammanfattat några av de vanligaste frågorna. Informationen här kommer från våra stagar, lagar och hemsida. Kontakta styrelsen om du har några frågor.

Jour – akuta fel efter kontorstid

Vid akuta fel skall styrelsen alltid kontaktas först. Vi försöker att vara tillgängliga på vardagar mellan 08.00-22.00 samt helger mellan 10.00-20.00. Övrig tid kontakta jouren på telefon enligt anslag i porten.

OBS!

Jourutryckning för icke akuta fel, debiteras den som anmält felet. Om du själv orsakat felet (t.ex. stopp i avloppet) blir du betalningsskyldig.

Förändringar i lägenheten

Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, t ex om du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Ibland kan det också behövas bygglov för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Kontakta alltid styrelsen innan du sätter igång!

Förändringar utomhus

Markiser

Du behöver godkännande av bostadsrättsföreningens styrelse om du vill sätta upp markis. Arkitekten tagit fram kulör och utformning på markiser och balkonginklädnad som styrelsen godkänt.

Tala med styrelsen som kan ge dig råd och anvisningar var det är förberett för infästning av markisen. Anlita en behörig montör.

Markistyg

Fabrikat: Sandatex

Färg: Arkitektkollektion typ 407/81 (varm mörkgrå/-brun)

Markisstomme

Fabrikat: Sun off, terrassmarkis Benissa

Färg: RAL 7035 (ljusgrå)

Balkonginklädnad

Fabrikat: Sandatex

Färg: Arkitektkollektion typ 407/926 (varm ljusgrå)

Inglasning av balkong/uteplats

För att få glasa in en balkong/uteplats krävs godkännande från bostadsrättsföreningens styrelse och bygglov från kommunen.

Uteplats

Om du har lägenhet i markplan ansvarar du själv för att sköta om växter och markbeläggnig på uteplatsen. För uppförande av plank, staket eller byte av växter etc. krävs tillstånd av styrelsen.

Parabolantenn

Det är inte tillåtet att sätta upp parabolantenn eller annan utomhusantenn/utrustning på fasad eller balkongräcke.

Vem svarar för reparationer och underhåll?

Enligt stadgarna är du som medlem ansvarig för inre reparationer och underhåll av din egen bostad. Detta gäller även marken, om sådan ingår i upplåtelsen. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar; normalt räknas lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, el-, och VVS-installationer, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Om något går sönder måste du se till att det repareras på egen bekostnad.

Föreningen svarar för det ”yttre” underhållet av exempelvis fasader, yttertak och trapphus. En viss del av din månadsavgift avsätts för framtida underhåll av gemensamma delar. För att du lättare ska kunna tolka vilket underhåll som du respektive föreningen ansvarar för finns en förteckning med tolkning av Bostadsrättslagen (7 kapitlet 12§) och föreningens stadgar (26§ – 32§)

Vilken försäkring behöver jag?

Föreningens fastighetsförsäkring täcker skador på fastigheten såsom skador förorsakade av utströmmande ledningsvatten eller brand. Fastighetsförsäkringen täcker däremot inte skador på din egen egendom. Du behöver teckna en egen hemförsäkring med ”bostadsrättstillägg”. Tillägget täcker skador på den egendom du är underhållsskyldig för enligt föreningens stadgar.

Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över bostadens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för dem som drabbas.

Sophantering

Föreningen källsorterar avfallet; markerade kärl för olika avfallsprodukter finns placerade i soprummen. Respektera indelningsordningen av miljöhänsyn.

I soprummen (alla hus) finns kärl för

Matavfall (brun påse)

Hushållssopor

I miljörummen (hus 1 och 4) finns kärl för

Wellpapp, (Vik ihop kartongerna så de tar mindre plats. Det kostar oss pengar att beställa extra tömingar)

Tidningar

Plast

Ofärgat glas

Färgat glas

Aluminium/metall

Elavfall

Lysrör/lampor

Batterier

Besöks- och handikapparkering

Föreningen har inga egna parkeringsplatser för besökare. Det finns kommunala platser tillgängliga längs med Nämndemansgatan samt norr om hus 4. Kommunens regler och avgifter gäller.

Utanför hus 4 finns en handikappanpassad parkeringsplats som kommunen ansvarar för.